Copyright 2018 - ZDA kerk Leiden

Bietensalade met vegetarische speckjes

Bron: Vegetarische slager

Ingrediënten:

125 gr Gerookte Speckjes bietensalade2
4 verse rode bieten (je kunt ook voorgekookte bietjes gebruiken)
2 goudrenetten
1 rode ui
4 handjes veldsla
4 eetlepels pijnboompitten
olie (om in te bakken)

Voor de dressing:
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel appelazijn
1 theelepel ahornsiroop
1 theelepel mosterd
peper en zout
beetje citroensap

 

Bereiding:

Deze salade wordt helemaal een feestje op het bord wanneer je Chioggia bietjes gebruikt. Deze variëren in kleur van wit, roze en geel tot rood. Zelf bietjes roosteren is echt heel eenvoudig en het levert heel veel smaak op maar met voorgekookte bietjes is dit recept ook heerlijk.

Gebruik je verse bietjes, boen ze dan eerst goed schoon onder de kraan en verpak ze dan per stuk in aluminiumfolie. Leg ze een uur in een voorverwarmde oven op 200 graden. Wanneer de bietjes uit de oven komen zijn ze mooi zacht en kun je het schilletje er makkelijk afhalen. (Wanneer je voorgekookte bietjes gebruikt kun je deze stap overslaan.) Snijd de bieten in mooie dunnen plakken. Schil de appels en snijd deze in partjes. Haal de schil van de rode ui en snijd deze in dunne ringen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn en bestrooi met wat zout. Maak de dressing door alle ingrediënten behalve de olie in een kom door elkaar te roeren en schenk hier al roerend beetje bij beetje de olijfolie bij tot er een mooie dressing ontstaat.

Verdeel de bietjes over 4 borden en leg hier overheen de veldsla, de appelpartjes en de rode ui ringen. Besprenkel de salade met de dressing en maak af met de pijnboompitten. Bak de Gerookte Speckjes net voor het uitserveren in ongeveer 5 minuten knapperig in wat olijfolie en verdeel deze als laatste over de 4 borden.

Lekker met geroosterd brood of als bijgerecht bij de BBQ!

 

 

 

f t g