Copyright 2018 - ZDA kerk Leiden

Salade van babyspinazie

bron: donderdagveggiedag

Ingrediënten:

  • 200 g zwarte bonen uit blik (of 80 g gedroogde bonen)salade babyspinazie
  • 1 broccoli (in kleine roosjes
  • 1,5 rode chilipeper
  • 1/2 komkommer
  • 1 tl zonnebloemolie
  • zout & zwarte peper
  • 150 g babyspinazie
  • 3 bosjeskoriander
  • 1 kg zoete aardappelen
  • 280 gkikkererwten (uit blik, uitgelekt)
  • 1 bosje basilicum
  • 8 teentjes knoflook, gepeld
  • 50 g gember, geschild
  • 3 el sesamolie
  • 75 ml sojasaus
  • 8 limoenen
  • 4 el agavesiroop
  • 40 gmaizena
  • 3 el water
  • 200 g havermout
  • 300 gkikkererwtenbloem
  • 1 bosui, in ringetjes

Bereiding:

Maak eerst de burgertjes. Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Kook ze vervolgens 12 min in kokend water met wat zout; ze mogen iets zachter zijn dan beetgaar. Laat de zoete aardappel hierna goed uitlekken voordat je hem gaat gebruiken.

Pureer de kikkererwten even kort met het mes in je keukenmachine totdat ze grof gemalen zijn. Het is lekker als er nog wat halve kikkererwten in zitten!

Draai de koriander, Thaise basilicum, knoflook, gember, sesamolie, tamari, Himalayazout, versgemalen peper, 2 rode pepertjes, limoensap, limoenrasp en agave- of rijstsiroop samen tot een dunne pasta in je blender of keukenmachine. Doe deze vervolgens samen met de zoete aardappel en de kikkererwtenpuree in een grote pan of mengkom. Nu is het een kwestie van alles goed door elkaar mengen. Je kunt dit met je handen doen of met een pureestamper. Let er goed op dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Doe nu de maïzena samen met het koude water in een klein kommetje en roer dit even goed door. Laat het vervolgens een minuutje staan. Voeg ondertussen de havermout, kikkererwtenbloem en bosui aan het zoete aardappelmengsel toe en uiteindelijk het maïzenamengsel. Kneed alles nog een keer goed door elkaar en je bent klaar om burgertjes te gaan maken!

Maak bolletjes van ongeveer 3 à 4 cm doorsnee van de zoete-aardappelmix. Rol deze even goed tussen je handen zodat je mooie compacte bolletjes krijgt die tijdens het bakken niet uit elkaar vallen. Druk ze voorzichtig plat tot je kleine burgertjes krijgt.

Verhit wat olie in een koekenpan tot de olie goed heet is.. Leg een deel van de burgertjes in de pan maar zorg ervoor dat er nog wat ruimte tussen de burgertjes over is. Als de onderkanten na ongeveer 3 minuten goudbruin zijn, draai je ze voorzichtig om, dit gaat heel makkelijk met een tang. Als de andere kant ook mooi goudbruin is, leg je ze op een bord. Ga zo verder totdat je ze allemaal gebakken hebt.

Maak nu de salade. Giet de bonen af en stoom of blancheer de broccoli.

Hak de halve rode peper fijn en snijd de komkommer in blokjes. Doe in een mengkom met de bonen, de zonnebloemolie en een snufje zout.

Verdeel de babyspinazie over twee borden. Verdeel vervolgens de zwarte bonen, de komkommer en de broccoli over beide borden en schenk er wat dressing overheen. Werk af met de burgertjes

f t g