Copyright 2018 - ZDA kerk Leiden

Groentequiche met Kipstuckjes

Bron: vegetarische slager

Ingrediënten:

Voor het deeg:
200 gram speltmeel
1 ½  eetlepel lijnzaad
½  theelepel Italiaanse kruiden
½  theelepel paprikapoeder
flinke snuf zout
5 eetlepels water
2 eetlepels olie

Voor de vulling:
1 doosje Kipstuckjes
400 ml soja room
500 gr winterwortel
2 courgettes
3 pastinaken
arrowroot (genoeg om een mooi gebonden saus te krijgen)
4 el gistvlokken
sap van ½  citroen
een bosje verse peterselie
zout en peper
nootmuskaat
olie om in te bakken

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zeef het meel en mix dit met het lijnzaad, de kruiden en het zout. Roer de olie en het water door elkaar. Meng het olie/water mengsel door de droge ingrediënten en kneed hier een mooi deeg van. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is en wat meel als het te nat is.

Bestuif het werkblad met wat speltmeel. Maak een bal van het deeg en rol deze met de deegroller uit tot de gewenste vorm. Leg het deeg in een ingevette quiche vorm. Snijd de overhangende randjes netjes af. Prik wat gaatjes in het deeg en bak de bodem ±10 minuten in de voorverwarmde oven.

Bak de (ontdooide) Kipstuckjes in 2 eetlepels olie tot ze bruin zijn. Laat de Kipstuckjes afkoelen en snijd ze in dunne repen. Boen de wortelen en pastinaak goed schoon en snijd met een dunschiller lange, dunne plakken van alle groenten. Hak de peterselie fijn. Doe de sojaroom, het citroensap en de gistvlokken in een pannetje en breng aan de kook. Roer hier al roerend de arrowroot bij tot de saus gaat binden tot yoghurtdikte. Voeg de peterselie bij de saus en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel de reepjes Kipstuckjes over de bodem van de quiche en giet hier een dun laagje saus over. Verdeel de groenten om en om in rechtopstaande laagjes over de vorm. Giet de rest van de saus over de groenten. Bak de quiche in ongeveer 35 tot 45 minuten (ligt aan de vorm van de quiche) onderin de oven. Wanneer de quiche te donker kleurt bedek de taart dan met aluminiumfolie.

Je kunt voor de quiche de vorm kiezen die je zelf mooi vindt.

f t g