Copyright 2018 - ZDA kerk Leiden

Boeuf Bourguignon met Beefreepjes en Speckjes

Bron: Vegetarische slager

 

Ingrediënten: (voor 4 personen)

2 doosjes Beefreepjes
1 doosje Gerookte Speckjes
2 uien
250 gram winterpeen
1 zakje krieltjes in schil
3 tenen knoflook
500 ml volle rode wijn
1 blikje tomatenpuree
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
flinke hand peterselie
1 bakje champignons
1 potje zilveruitjes
olie om in te bakken
zout en peper

Krokant aspers met lentesaus

Bron: donderdag veggiedag

Ingrediënten:

16 asperges 
4  brickvellen
2 tomaten
100 g champignons
een bosje lente-uitjes
100 g sojaboter
1 tl dragon
olijfolie
peper
zout

Marokkaanse wortel-kikkererwten salade

Ingrediënten:  

3 el koolzaadolie
3 el sinaasappelsap
1/2 tl mosterd
1/2 tl rijststroop of suiker
200 g wortels
1 appel

10 ontpitte, zwarte olijven
1 handvol verse koriander
100 g kikkererwten
1 el sesamzaad
peper en zout

Zoete aardappelexplosie

Ingrediënten:

2 zoete aardappelen (kies bolle exemplaren uit, geen langwerpige)  Zoete aardappelexplosie
250 g shiitake paddenstoelen
2 handen vol rucola (zo'n 50 g)
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 granaatappel (je hebt een handvol pitjes nodig)
een handje amandelschilfers
een handje veenbessen (cranberries), voor wie van zoet houdt
1 tl olijfolie
wat kokosolie (om de bakplaat in te vetten, olijfolie is minder geschikt)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
eventueel wat citroensap

Mexicaanse witlofschotel met tortillachips

Bron: boek 'de dunne vegetariër' - Antoinette Hertsenberg

Ingrediënten:

9 stronken witlof
1 pot mexicaanse bonen van Hak
1 blikje rode kidneybonen
4 verse tomaten
selderiezout
halve zak tortillachips (naturel)
300 gr. geraspte (oude) kaas of Primadonna kaas (maturo) 
    (evt. vegan kaas)

Pad Thai

Ingredienten (4 personen)

  • 200 g. rijstnoedels, ongekooktpadthai
  • 2 el tamarindepasta (vind je in sommige supermarkten bij de wereldkeuken of in Aziatische winkels, je kunt het ook vervangen door limoensap)
  • 5 elsojasaus
  • 5 elrietsuiker
  • 1,5 tl chilisaus
  • 2 elarachideolie (of een andere neutrale olie)
  • 400 g sojascheuten
  • 200 g tofu, uitgelekt en verkruimeld
  • 50 g gezouten pinda's, grofgehakt
  • 1 limoen, in 4 partjes
  • 2 handenverse koriander, grof gehakt

Oranje lasagne met rul gehackt

Bron: Vegetarische Slager

Ingredienten:              

Gehackt-wortel saus:

  • 1 doosje Rulgehacktoranjelasagne
  • 4 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • ½ el oregano of Italiaanse kruiden
  • 4 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ tl cayennepeper 
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el tomaatpuree
  • 2 el rode wijn azijn
  • 400 ml tomaatblokjes (1 blikje)
  • 375 ml wortelsap
  • 2 el sojasaus
  • 1 blokje groentebouillon (wij gebruiken juspoeder van de Vegetarische Slager)
  • Peper en zout

Chili Beef Tortilla

bron: de Vegetarische Slager 

Biefstuck

2 doosjes Biefstuckreepjes biefstuckreepjestortilla
4 el olie om in te bakken
1 el bloem
½ el komijn
½ tl Chili poeder ( wij gebruiken echte Mexicaanse)
½ tl zout

Stamppado de Brasil

Bron: Vegetarische Slager

Bereiding:

voor 4 personen:

  • 1000 gr zoete aardappel, geschild en in gelijke stukken gesnedenStamppado Brasil
  • 2 blaadjes laurier
  • ½ blikje kokosmelk (de rest invriezen voor een andere keer)
  • 250 gr Savooie kool (een halve)
  • 250 gr mais uit de vriezer of 1 blik zonder vocht
  • 250 gr gekookte zwarte boontjes of 1 blik zonder vocht
  • Peper & Zout naar smaak

Mexicaanse ovenschotel

met  tomaatjes, vegetarisch gehakt, groente, maïs en natuurlijk tortillachips.

Bron: www.leukerecepten.nl

Ingrediënten
  • 300 gr milde salsamexicaanse tortillaschotel
  • Klein blikje maïs
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetl olijfolie
  • 400 g vegetarisch gehakt
  • 750 gr Mexicaanse wokgroente
  • 150 gr tortillachips naturel
  • 150 gr geraspte kaas
  • 200 gr cherrytomaatjes
  • 2 theel paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Paar druppeltjes tabasco (optioneel)

Winterse wok 

bron: donderdag Veggiedag

Ingrediënten

  • 300 g wortel  winterse wok
  • 40 g verse gember 
  • olie  
  • 1 pastinaak 
  • 4 stronken witlof  
  • 2 appels  
  • 50 g walnoten  
  • peper  
  • zout

Teriyaki Noodles

Bron: vegetarische slager

Ingredienten:

250 gr (Soba) Noodles teryiakinoedelsnw
1 broccoli
1 courgette
1 rode ui
100 gram shiitake
2 wortels
2 x 160 gram Teriyaki
(Koolzaad)olie om te bakken.

Vegan Spaghetti Bolognese

Bron: Veganchallenge

Ingrediënten

  • 1 grote ui  pasta bolognese
  • 1 flinke prei  
  • 1 winterwortel
  • 2 teentjes knoflook  
  • 2 eetlepels olie  
  • 1 pakje tofu-gehakt (à 180 gram)  
  • 1 blik bruine linzen (à 400 gram)  
  • 300 gram (volkoren) spaghetti  
  • 1 pakje (à 400 gram) pastasaus met kruiden  
  • Handje verse basilicum (optioneel)   
  • Zout en peper naar smaak

Italiaanse bonenschotel met oesterzwammen, prei en salie

Bron:  www.donderdagveggiedag.be

Ingrediënten

  • 400 g oesterzwammen   italiaansebonenschotel
  • ongeveer 20 blaadjes salie 
  • 4 takjes rozemarijn  
  • 1/2 bosje peterselie    
  • 400 g wit van prei    
  • 400 g gare flageolets (bijvoorbeeld uit blik)   
  • 1,5 dl sojaroom   
  • olijfolie   
  • peper en zout

Kerriestoofpotje

Bron: donderdagveggie.be

  • olijfolie  kerriestoofpotje
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)  
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)   
  • 2 cm gember (geraspt)     
  • 1 wortel (in dunne schijfjes)   
  • 1 rode paprika (in fijne reepjes)    
  • 1 gele paprika (in fijne reepjes)   
  • 1/2 zure appel (in kleine blokjes)    
  • 1 mespunt chilipoeder  
  • 1 dl groentebouillon    
  • 1 tl kerriepoeder    
  • 1,5 dl kokosmelk 
  • maïzena (optioneel) 
  • peper en zout
f t g