Copyright 2018 - ZDA kerk Leiden

Spaanse tortilla met kikkererwten

Bron: Vegetus

Ingrediënten

• 3 eetlepels olijfoliespaanse tortilla• 1 ui, gesnipperd
• 400 g koolraap en/of aardpeer (of aardappel), in plakjes
• 1 kleine rode of groene paprika (optioneel)
• 130 gram (1 kop) kikkererwtenmeel
• 250 ml (1 kop) water
• 1/2 theelepel zout (of kala namak voor een echte eiersmaak)
• 1 teen knoflook, uitgeperst
• 1 mespunt zwarte peper

Bereiding:

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbak koekenpan met een doorsnee van ongeveer 20 cm, en bak de ui en andere groenten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Giet er een flinke scheut water bij en dek de pan af met een deksel. Laat de groente nog ongeveer 10 minuten gaarsmoren tot het al water verdampt is.

Maak ondertussen het kikkererwtenbeslag. Meng in een kom het kikkererwtenmeel met het water, zout, knoflook en peper. Roer goed tot alle klontjes eruit zijn en laat het beslag even rusten tot de groentes gaar zijn. Schep de gare groente uit de koekenpan en meng ze door het beslag.

Zet de koekenpan terug op het vuur en doe de tweede eetlepel olijfolie erin. Giet het beslag met de groente in de pan smeer het een beetje uit tot een mooie platte koek. Dek de pan weer af met een deksel en laat de tortilla op niet al te hoog vuur 5 à 10 minuten zachtjes garen totdat het beslag aan de bovenkant begint te stollen.

Maak de randen van de tortilla voorzichtig los met een spatel. Leg een groot bord ondersteboven op de pan en keer het hele zwikkie in één dappere, snelle en vloeiende beweging om. De tortilla valt nu ondersteboven op het bord.

Zet de pan terug op het vuur en doe de laatste eetlepel olijfolie erin. Laat de tortilla voorzichtig van het bord terug in de pan glijden, zodat de onderkant ook nog even kan garen. Dat duurt een minuut of vijf. Laat de gebakken tortilla weer uit de pan op een bord glijden. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.

f t g