joomla
analytics
Project Ghana Valley View University
image1 image1 image1 image1

Project Ghana - Valley View University

In 2003 zijn we met een groep jongeren van onze gemeente Leiden naar Ghana geweest. Wij kregen onderdak bij Valley View University in Oyibi en hebben daar allerlei werkzaamheden uitgevoerd.

Aan het eind van ons verblijf werd ons gevraagd of wij het geld voor een kliniek bij elkaar konden krijgen om de bewoners van de omliggende dorpen een goede gezondheidzorg te kunnen geven. Samen met ADRA Nederland, het NCDO  en de gemeentes Gouda en Gorinchem zijn we de uitdaging aangegaan.


Er werd door veel mensen gecollecteerd.

Op braderieën, tijdens de Landelijke Open Dag en verschillende markten werd er van alles en nog wat verkocht waaronder kalebassen en zelfgemaakte jam;  er was een klussenteam en er werd muziek gemaakt.

Dankzij de inspanningen van velen is het gelukt om het geld bij elkaar te krijgen en in 2005 kon er gebouwd worden. Het eindresultaat is een prachtige kliniek.

 

 

 

In augustus 2006 werd de kliniek door Hans Ponte, toen nog directeur van ADRA Nederland, geopend. En sindsdien kunnen de bewoners van Oyibi en de omliggende dorpen gebruik maken van de kliniek.

 

 

 

 
En hoe gaat het met de kliniek anno 2015? 
In april was Joke Roelandse in Ghana en zij is gaan kijken hoe het met de kliniek en de gezondheidzorg gaat.

Er wordt volop gebruik gemaakt van de kliniek. Gemiddeld komen er zo’n 100 patiënten per dag. 24 uur per dag en 7 dagen in de week kan men er in  terecht. De voorgeschreven medicijnen kunnen gelijk tegen een kleine vergoeding worden meegenomen.
Het zijn hoofdzakelijk kinderen die ter observatie worden opgenomen. Veel kinderen zijn door malaria getroffen. Hier krijgen de kinderen de juiste medicijnen.  Zonder deze medicijnen is de overlevingskans nihil.
Als verrassing kreeg Joke te horen dat de kliniek een hospitaal is geworden.

 

Achter de kliniek is een nieuw gebouw gekomen, een kraamafdeling waar moeders veilig kunnen bevallen. De a.s. moeders krijgen ook controle tijdens de zwangerschap. Voor en na de bevalling worden zij hier verpleegd.

Elke donderdag is hier ook een consultatie bureau geopend. Omdat er ook een laboratorium is, zijn de uitslagen van een bloedonderzoek snel bekend.
Naast de kliniek is er nog een gebouw gekomen. Het is nog niet in gebruik. Hier komen de ziekenzalen en een operatie kamer.
In elke zaal kunnen 6 patiënten verpleegd worden. En ook het sanitair mag gezien worden.


Op deze foto links de fulltime arts, een van de nurses en men heeft ook een ambulance  ter beschikking. Wat begonnen is als een kleine kliniek is uitgegroeid tot een hospitaal waar nu uitstekende gezondheidszorg wordt gegeven. Gemeente Leiden heeft daar een steentje aan bijgedragen.

 

template joomla gratistemplate joomla 3
2018  Adventkerk Leiden